Een hond adopteren?

veelgestelde vragen

1. Ben je geschikt als hondeneigenaar?

Wil je een hond als huisdier? Er komt veel kijken bij het houden van een hond. Een hond verzorgen en zindelijk maken kost veel tijd en vereist een regelmatige dagindeling. De volgende vragen geven een idee of een hond bij je past.

 • Heb je de ruimte en de tijd om een hond dagelijks vrij buiten te laten bewegen?
 • Ga je graag wandelen, ook als het regent of koud is?
 • Wil je dagelijks de uitwerpselen opruimen en/of de hond zindelijk maken?
 • Ben je bereid om per maand 85 euro kosten (per jaar 700 - 1300 euro) te betalen?
 • Zal je je hond heel zijn leven lang kunnen verzorgen? (dat kan naargelang het ras tot 20 jaar zijn)?
 • Heb je een oplossing voor de hond als je op vakantie gaat of een lange dag weg ben?
 • Is iedereen van het gezin enthousiast om een hond te nemen?
 • Ben je zeker dat er niemand in het gezin allergisch is voor honden?
 • Kan je er tegen dat de hond veel vuil maakt of soms iets stuk maakt?
 • Heb je genoeg ruimte binnen en/of is de tuin hoog genoeg omheind?

Als je op één van deze vragen nee antwoordt, dan is adoptie van een hond misschien toch geen goed idee.

Ga je toch graag met honden om, dan kan je misschien wel vrijwilligerswerk doen bij een lokaal dierenasiel of gewoon de hond van iemand uit de buurt geregeld uitlaten en verzorgen.

2. Een hond kiezen

Voor je een hond adopteert, moet je nagaan of de eigenschappen van de hond passen bij jouw woning, budget en levensstijl. We onderscheiden een 10-tal groepen van honden, gaande van schoothonden tot jachthonden. Hondenrassen verschillen in activiteitsniveau, blaffen, waakzaamheid, jachtinstinct, grootte, vachtverzorging, enzovoort. Ga bij meerdere asielen of fokkers kijken, en vraag informatie aan de verenigingen van rashonden. Zo ontdek je welk type hond bij jou past. De onderstaande vragen kunnen je op weg helpen:

 • Waarom wil je een hond in huis halen? Eerder als gezelschap, of om te waken, om samen te sporten of om aan shows deel te nemen?
 • Welke eigenschappen moet de hond hebben om te passen bij jouw leven?
 • Hoe vaak ga je je actief bezighouden met de hond?
 • Hoe groot mag zijn jachtinstinct zijn? Zijn er nog katten, konijnen of schapen in de omgeving waarvoor de hond een bedreiging kan zijn?
 • Wil je een pup of liever een volwassen hond en heb je tijd voor de (her)opvoeding en gewenningsperiode?
 • Hoeveel tijd en geld kan je besteden aan de (vacht)verzorging?

3. Wettelijke verplichtingen bij aankoop of adoptie

In België moeten alle honden verplicht gechipt en geregistreerd worden vóór de leeftijd van 8 weken of vóór de verkoop of de adoptie. De asielmedewerker of hondenkweker moet de hond op naam van de adoptant/koper zetten via www.dogid.be. Vergeet niet je gegevens via diezelfde website aan te passen als je verhuist.

Elke hond moet ook een paspoort hebben dat je onmiddellijk mee krijgt bij het aanschaffen van de hond. Het mag niet worden opgestuurd.

4. Hoeveel kost een hond?

De aankoopprijs van een hond varieert maar ligt minimum rond de 200 euro maar kan oplopen tot boven de 1000 euro.

Voor de aankoop van een tuig en leiband, een mand, een voerbak, waterbak en kauwmateriaal mag je tussen 100 en 400 euro rekenen.

De vaste kosten voor voer, vlooienpreventie, ontwormingsmiddelen en vaccinaties schommelen tussen 50 en 110 euro per maand. Een grote hond kost aanzienlijk meer dan een kleine. Als de hond ziek wordt, kunnen de dierenartsenkosten hoog oplopen.

5. Wat heeft een hond nodig?

Huisvesting

De hond moet voldoende ruimte hebben om te lopen, te spelen en om zijn behoefte te doen. De huisvesting moet veilig zijn en de hond beschermen tegen koude en hitte. Een droge en comfortabele slaapplaats is verplicht. Dit kan een mand in huis zijn of een hondenhok buiten met isolatie, stro of dekens. Een kennel of een bench (draadkooi) is ongeschikt als permanente huisvesting.

Gezelschap

Een hond is een sociaal dier. Als je een hond een lange tijd alleen laat, dan kan hij ten prooi vallen aan stress en verveling. Ga daarom voldoende wandelen met je hond. Liefst op plaatsen waar er soortgenoten zijn.

Naast contact met andere honden is contact met mensen zeer belangrijk voor een hond. Spendeer daarom dagelijks minimaal twee uur met je hond.

Voeding

Een hond moet minstens twee keer per dag kwaliteitsvolle hondenvoeding krijgen. Pas op met tafelrestjes of extra’s, die kunnen de hond immers ziek of te dik maken. Dikke honden krijgen sneller last van ernstige gezondheidsproblemen.

Beweging

Honden hebben als ontspanning afwisselende activiteiten nodig. Ze moeten kunnen snuffelen, lopen, graven, onderzoeken en eventueel zelfs zwemmen. Laat de hond dagelijks uit aan een comfortabel tuig en een lange leiband. Laat de hond loslopen waar het mogelijk en toegelaten is, bijvoorbeeld op een hondenweide.

6. Opvoeding

Spreek met het hele gezin dezelfde regels af voor de hond en wees hierin consequent. Bijvoorbeeld: als de hond bij volwassenen wel mag opspringen en bij kinderen niet, dan is dat verwarrend. Spreek af dat iedereen de hond rustig begroet zodat opspringen kan worden voorkomen.

Voorkom ongewenst gedrag in plaats van het te bestraffen. Een hond gedraagt zich ontspannen als hij zich veilig voelt en je vertrouwt.

Pups moeten nog zindelijk worden gemaakt, wat 2 weken tot 5 maanden kan duren. Het belangrijkste is regelmaat en op geregelde tijdstippen naar buiten gaan, ook eenmaal per nacht

Honden kauwen graag maar kauwen kan ook een teken van verveling en eenzaamheid zijn. Zorg voor een aantal veilige kauwspeeltjes of een kluif.

7. Verzorging

De dagelijkse verzorging kost enkele momenten tot uren per dag. Bij oudere of zieke honden zal de verzorging intensiever zijn. Misschien moet je elke dag medicijnen toedienen of moet je rekening houden met andere individuele behoeftes.

Een hond houden betekent:

 • Altijd rekening houden met je planning en de behoeftes van de hond.
 • Zorgen voor stabiele sociale contacten en ontspanning.
 • Controleren of de hond gezond is en goed op gewicht is.
 • Afhankelijk van zijn leeftijd de hond minstens tweemaal per dag voeren en de waterbak schoonmaken en vullen.
 • De hond zeker viermaal per dag uitlaten of in een tuin laten waar hij zijn behoefte mag doen.
 • Pups moet uitgelaten worden maar je mag hem niet te lang doen lopen aan de leiband: als regel geldt dat ze elke levensmaand vijf minuten langer mogen lopen. En dat enkele keren per dag.en voldoende rust geven. Volwassen honden mogen wel regelmatig een intensieve wandeling maken.
 • Dagelijks schoonmaken: stofzuigen, dweilen, uitwerpselen opruimen, haren van meubels en dekens verwijderen.
 • Minstens 1 keer per jaar een controlebezoek aan de dierenarts brengen.
 • In samenspraak met je dierenarts de hond regelmatig behandelen tegen parasieten zoals wormen, vlooien en teken.

8. Gezondheid

Een gezonde hond is alert, actief en heeft propere ogen, neus en oren. De hond heeft een slanke taille en je voelt gemakkelijk de ribben onder een dun vetlaagje. De vacht is glanzend en de huid is soepel. Oudere honden kunnen iets minder actief zijn en hun taille iets minder smal.

Gewichtsverlies, een slechte conditie, gedragsveranderingen, jeuk, kreupelheid, kale plekken, een bolle buik, diarree, braken, kortademigheid en hoesten kunnen er op wijzen dat je hond ziek is. Zie je een of meerdere van deze signalen, raadpleeg dan een dierenarts.

Behandel de hond regelmatig tegen wormen of laat de dierenarts ontlastingsonderzoek uitvoeren. Behandel de hond ook geregeld preventief tegen vlooien en teken.

Hou de omgeving schoon en ruim de uitwerpselen elke dag op.

Honden worden geslachtsrijp als ze tussen 6 en 18 maanden oud zijn. Een teefje wordt dan loops en verliest dan wat bloed, een reu kan gaan dekken. Laat je hond eventueel castreren of steriliseren als je een ongewenst nest wil voorkomen. Bespreek de voor- en nadelen van castratie voor jouw hond met je dierenarts.

De meeste dierenasielen laten alle honden die ter adoptie worden aangeboden systematisch castreren of steriliseren zodat hun nakomelingen nooit het risico zouden lopen om in een asiel terecht te komen.

Een grote hond wordt 8 tot 13 jaar oud. Kleine honden kunnen wel 18 jaar en ouder worden. Naarmate de hond ouder wordt, is het aangeraden om zijn gezondheid regelmatig te (laten) controleren door een dierenarts.

In erkende dierenasielen belanden jaarlijks meer dan 50.000 dieren. Niet enkel honden en katten, ook knaagdieren, konijnen en vogels zijn ruim vertegenwoordigd. Deze dieren zijn zwerfdieren, afgestaan door de eigenaar of in beslag genomen. Geadopteerde honden zijn gechipt, geregistreerd en in het bezit van een geldig paspoort. Geadopteerde katten zijn gechipt, geregistreerd en gecastreerd of gesteriliseerd.