Een kat adopteren?

veelgestelde vragen

1. Ben je geschikt als katteneigenaar?

Katten zijn heel boeiende huisdieren. Maar passen ze ook bij jou en je familie? De volgende vragen geven een idee of katten bij je passen.

 • Wil je tijd en moeite besteden aan je kat?
 • Zal je je kat heel haar leven lang kunnen verzorgen? (dat kan zelfs tot 20 jaar zijn)Ben je zeker dat er niemand in je gezin allergisch is voor katten?
 • Is iedereen in het gezin enthousiast om een kat te nemen?
 • Heb je er 40 à 50 euro per maand voor over om je kat te verzorgen?
 • Kan je de kat naar een pension doen of oppas aan huis voorzien als je op vakantie bent?
 • Kan je er mee om dat een kat af en toe muizen of vogeltjes mee naar huis brengt?
 • Kan je er mee leven dat je kat niet op schoot komt liggen of niet graag geknuffeld wordt?
 • Ben je bereid meerdere kattenbakken, krabpalen en andere kattenspullen in huis te zetten?

Als je op één of meer van deze vragen ‘nee’ hebt geantwoord, dan is een kat waarschijnlijk geen geschikt huisdier voor jou en je gezin. Een kat zal niet voldoen aan je verwachtingen of past niet bij je levensstijl.

Wil je toch graag contact met katten, bekijk dan of je vrijwilligerswerk kan doen bij een lokaal asiel. Veel asielen zoeken ook tijdelijke gastgezinnen voor volwassen katten of kittens.

2. Een kat kiezen

Kies een kat nooit alleen op basis van uiterlijk, maar kies de kat die het best bij jouw levensstijl en verwachtingen past. Denk ook goed na over het gewenste karakter. Onderstaande vragen helpen je op weg.

 

Welke eigenschappen moet de kat hebben om te passen bij jouw leven?

 • Moet het een kat zijn die zichzelf kan bezighouden of liever een schootkat die overal bij wil zijn?
 • Krijg je vaak bezoek, dan is een allemansvriend een goede keuze. Een kat die wegvlucht telkens wanneer er bezoek komt, zal te veel stress ondervinden als je een bruisend sociaal leven hebt.
 • Heb je of wil je kinderen, dan kies je best voor een kat die hiermee om kan gaan.
 • Denk ook aan je andere huisdieren: heb je een hond, neem dan een kat die opgegroeid is met honden.

Over het algemeen voelen katten zich thuis in een gelijkaardige omgeving als diegene waarin ze opgegroeid zijn. Neem dus geen boerderijkatje als je een sociale huiskat wil of geen beschermd opgegroeid binnenkatje als je een muizenvanger voor buiten wil.

 

Zal de kat vrij buiten kunnen, buiten in een katveilig afgemaakte tuin of enkel binnen?

 • Het is sterk af te raden om een kat te houden als binnenkat als ze gewend is om buiten te kunnen gaan. De kans is groot dat de kat dan gedragsproblemen ontwikkelt.
 • Katten zijn sociale dieren die behoefte hebben aan contact met soortgenoten. Wanneer je niet van plan bent om meerdere katten in huis te nemen, zorg er dan voor dat je kat naar buiten kan zodat ze zelf op zoek kan gaan naar soortgenootjes in de buurt Sommige katten zijn zeer actief en hebben buitenruimte nodig. katten kunnen prima binnen leven als het huis voldoende uitdagingen biedt.

 

Wil je een volwassen kat of liever een kitten?

 • Kittens zijn schattiger maar vragen veel aandacht en maken wel eens iets stuk. Een volwassen kat is veel rustiger en zal minder snel iets kapot maken.
 • Het uiterlijk van kittens kan nog veranderen. Heel jonge kittens hebben vaak blauwe ogen, maar dat blijft meestal niet zo.
 • Het klopt niet dat je een kitten nog naar je hand kan zetten. Wil je zeker zijn dat de kat het gewenste karakter heeft, kies dan voor een volwassen kat.
 • Kittens hebben hun moeder en nestgenootjes nodig om op te groeien tot sociale katten. Dierenasielen worden vaak geconfronteerd met vondelingen. Dit zijn kittens waarvan het moederdier nergens te bespeuren is. Doordat er in een asiel veel soortgenootjes zijn, zullen de kittens hun gedrag door hen aangeleerd krijgen. Het is nooit een goed idee om een kitten voor de leeftijd van 12 weken bij soortgenootjes weg te halen

3. Wettelijke verplichtingen bij adoptie

Identificatie & registratie

Sinds 1 november 2017 moeten alle kittens gechipt en geregistreerd worden in de databank CatID voor ze 12 weken oud zijn. Ook alle katten die van eigenaar veranderen (bijvoorbeeld bij adoptie), moeten gechipt en geregistreerd worden. Deze wettelijke verplichting geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden.

Katten die afkomstig zijn uit het buitenland moeten binnen de 8 dagen na aankomst geregistreerd worden in de databank CatID.

 

Castratie & sterilisatie

Sinds 1 september 2014 moeten alle katten en kittens gecastreerd of gesteriliseerd worden vóór de verkoop of de adoptie, ook als ze gratis worden weggeven! Bijkomend moeten sinds 1 april 2018 ook alle na die datum geboren kittens gecastreerd of gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn. Katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020. Een uitzondering is voorzien voor katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn, deze moeten niet steriel gemaakt worden.

Katten die afkomstig zijn uit het buitenland moeten voor de leeftijd van 5 maanden of 30 dagen na aankomst gesteriliseerd worden.

 

Verdere regelgeving

Werken met een contract waarin staat dat de kat door de nieuwe eigenaar gecastreerd, gesteriliseerd, gechipt of geregistreerd moet worden, is niet toegestaan. De kat moet in orde zijn voor ze naar de nieuwe eigenaar verhuist.

Kittens mogen niet verkocht of weggegeven worden voor ze minstens 12 weken oud zijn. Als de kat uit het buitenland komt, dan moet ze zeker ingeënt zijn tegen hondsdolheid (Rabiës). Daardoor moet een kitten minstens 15 weken oud zijn voor het naar België mag komen.

4. Tien vragen over chippen en registreren van je kat

1. Waarom moet mijn kat geïdentificeerd en geregistreerd zijn?

Je kat moet geïdentificeerd (gechipt) en geregistreerd zijn opdat jullie snel herenigd kunnen worden als het dier zou verloren lopen.

2. Wat is het verschil tussen identificatie en registratie?

De identificatie of het chippen is het inbrengen van een microchip met uniek nummer bij de kat. Deze microchip is zo klein als een rijstkorrel. Het dier heeft er geen last van.

De registratie is het opnemen van de gegevens van de chip, de kat en van de verantwoordelijke in een databank. Een correctie van de registratiegegevens moet gebeuren bij belangrijke veranderingen bijv. een verhuis, een verandering van eigenaar van de kat, verandering van telefoonnummer.

Enkel de dierenarts mag een kat identificeren en registreren.

3. Wat is het chipnummer van mijn kat?

Elke microchip draagt een uniek nummer dat bestaat uit 15 cijfers en dat kan afgelezen worden met een chiplezer. Dit nummer staat op het registratiebewijs. Je kan bij de dierenarts vragen om het nummer te lezen met een chiplezer. Op dat ogenblik kan je nagaan of de gegevens nog correct zijn.

4. Is mijn kat correct geïdentificeerd en geregistreerd?

Je dierenarts kan met een chiplezer de chip van je kat lezen en dus het nummer controleren. Dit nummer moet overeenkomen met het nummer op het registratiebewijs van je kat.

De juistheid van de registratiegegevens kan je zelf nagaan. Op de website van de databank geef je het chipnummer (15 cijfers) in. Als jouw gegevens verschijnen, dan is je kat correct geregistreerd. Is er iets niet in orde, neem dan contact op met CatID of met je dierenarts.

5. Hoe gebeurt de identificatie en registratie?

Vóór de kat 12 weken oud is moet zij geïdentificeerd en geregistreerd worden door de dierenarts. Registratie gebeurt op de naam en het adres van de eerste verantwoordelijke, dus normalerwijze waar de kat is geboren.

6. Mijn kat is al geregistreerd in een databank in Nederland. Volstaat dat?

Neen, elke kat die uit het buitenland komt en minstens 6 maanden in België verblijft, moet binnen de 8 dagen geregistreerd worden in CatID.

7. Mijn kat is al geregistreerd. Moet dit nu opnieuw?

Als je kat geregistreerd werd voor 1 november 2017, moet ze niet opnieuw in de centrale databank CatID worden geregistreerd. Vanaf 1 november moet elke registratie van een kat in CatID gebeuren. Een kat die na deze datum werd geregistreerd in een andere databank dan CatID is wettelijk niet in orde. Bijkomende registratie in een andere databank naast CatID is wel toegelaten.

8. Is de registratie een eigendomsbewijs?

De registratie vermeldt de gegevens van de verantwoordelijke van de kat maar is geen bewijs van eigendom. Bij betwisting zoals bij echtscheiding, moet je je wenden tot de Vrederechter.

9. Ik verhuis. Was nu?

Als je kat geregistreerd is in CatID, kan je je adreswijziging doorgeven via je dierenarts. Als je kat geregistreerd is in een andere databank dan CatID, dan geef je de adreswijziging door aan deze databank.

10. Mag ik de kat die ik wil kopen, zelf laten identificeren en registreren?

Neen, elke kat die verkocht wordt, moet vooraf geïdentificeerd en geregistreerd en daarenboven ook gesteriliseerd / gecastreerd zijn. Dit geldt ook als de kat gratis wordt weggegeven. Een kat kopen die niet geïdentificeerd en geregistreerd is, is een overtreding.

5. Hoeveel kost een kat?

De aankoopprijs van een kat varieert van 80 euro voor een adoptiekat tot 1500 euro voor een raskat. Voor de aankoop van kattenbakken, krabmeubelen, waterschalen, voerbakjes of voerpuzzels en speelgoed moet je minstens 100 euro rekenen. De maandelijkse kosten liggen tussen 20 en 60 euro, afhankelijk van het gekozen voer en de kattenbakvulling. Hou ook rekening met de periodieke kosten voor ontworming en vaccinatie. Als de kat ziek wordt of speciaal voer nodig heeft, dan kunnen de kosten hoger oplopen.

6. Wat heeft een kat nodig?

Katvriendelijke inrichting

Voorkom probleemgedrag en schade aan de meubels door je huis katvriendelijk in te richten. Van alle benodigdheden heb je er één meer nodig dan het aantal katten in huis. Voor één kat zijn er dus twee kattenbakken nodig, voor twee katten drie kattenbakken enzovoort.

Zet alle kattenspullen verspreid in huis neer. Zet bijvoorbeeld niet alle kattenbakken bij elkaar in de berging. Zo voorkom je dat één kat de toegang naar de kattenbakken voor de andere katten kan blokkeren door voor de deur te gaan zitten.

Het voer en het drinken mogen niet in de buurt van de kattenbak staan. Dit kan er toe leiden dat de kat haar behoefte op ongewenste plaatsen in huis doet.

Zorg ook dat het voer en het drinken niet naast mekaar staan: laat er minstens 1,5 meter tussen. Katten houden er niet van om te drinken in de buurt van hun eten. Daardoor drinken ze soms te weinig, wat de kans op blaasproblemen verhoogt.

 

Kattenbakken

Katten hebben steeds kattenbakken nodig, ook als ze buiten kunnen. Zorg voor schone, ruime kattenbakken, met afmetingen bij voorkeur anderhalve keer de lengte van de kat.

Zet de bakken niet in de buurt van eten of drinken, maar wel op rustige, makkelijk bereikbare plaatsen zodat de kat zich er veilig voelt. Laat de kat met rust als ze op de bak zit.

Een vuile bak kan er toe leiden dat de kat zijn behoefte op ongewenste plaatsen in huis doet. Schep de bak twee keer per dag schoon. Was de bakken wekelijks uit en ververs tegelijkertijd de vulling.

 

Krabgelegenheid

Katten krabben voornamelijk om hun territorium af te bakenen. Daarom krabben ze graag bij belangrijke doorgangen in huis, op opvallende plaatsen en aan ramen en deuren. Door op die plaatsen krabgelegenheid te voorzien, blijven de meubels gespaard.

Een goede krabgelegenheid is stabiel en groot genoeg zodat de kat zich volledig kan uitrekken. De meeste katten krabben het liefst tegen een rechtopstaand oppervlak. Voor hen is een hoge krabpaal geschikt, maar ook een krabplank tegen de muur is prima. Sommige katten verkiezen een horizontale krabplaats. Voor deze katten zijn kartonnen krabmeubels of kokosmatten een goede keuze.

 

Schuilplaatsen

Schuilplaatsen zijn noodzakelijk voor alle katten. Katten zijn vaak stressgevoelig en hebben schuilplaatsen, liefst op hoogte, nodig om zich veilig te voelen. Door zich te verstoppen, vermijden ze ook conflicten met andere huisgenoten.

Overdekte mandjes en kartonnen dozen zijn ideale schuilplaatsen. Ook gordijnen, muren en kasten kunnen een beschut plekje creëren.

 

Transportmand

Een goede transportmand is essentieel om je kat veilig te vervoeren, bijvoorbeeld naar de dierenarts. Transportmanden die zowel bovenaan als vooraan open kunnen, genieten de voorkeur. Op die manier kan de kat makkelijker op een katvriendelijke manier in en uit de mand gezet worden.

Je kan de transportmand permanent in de woonkamer laten staan. De kat zal dan niet het verband leggen tussen het tevoorschijn halen van de mand en het naar de dierenarts gaan. Maak met een dekentje van de mand een knus slaapplekje voor de kat en leg er af en toe kattensnoepjes in.

 

Voeding

Je kan kiezen tussen droge brokken, natvoer, kant-en-klaar diepvriesvoer, zelf samengestelde maaltijden en combinaties hiervan. Zorg ervoor dat je complete voeding voor katten geeft – dit staat op de verpakking - of laat je bijstaan door de dierenarts.

Katten eten van nature meermaals per dag kleine hoeveelheden. Zorg er voor dat er altijd voedsel beschikbaar is om gedrags- en gezondheidsproblemen te voorkomen. Vermijd overgewicht en verveling door het voer op een activerende manier aan te bieden, bijvoorbeeld door het verspreid doorheen het huis te verstoppen of door gebruik te maken van voerpuzzels. Let er wel op dat je deze puzzels aan de kat aanleert.

 

Drinken

Katten zijn gevoelig voor nierproblemen en drinken vaak te weinig. Voorzie op verschillende plaatsen in huis waterbakken om het drinken te stimuleren. Zorg voor schalen met een groot oppervlak, zodat de snorharen alle ruimte krijgen. Er zijn ook leuke waterfonteintjes op de markt voor katten die stromend water verkiezen.

 

Gezelschap

Katten zijn sociale dieren die behoefte hebben aan gezelschap. Ze leven bij voorkeur samen met familie. Contact met vreemde katten daarentegen is stresserend en niet wenselijk. Wees daarom voorzichtig bij het introduceren van een nieuwe kat. Zorg ervoor dat de katten steeds een vluchtroute hebben.

Ook contact met de menselijke gezinsleden is belangrijk voor een kat. Raak de kat echter niet voortdurend aan, ze zal zelf aangeven wanneer het knuffeltijd is. Streel vooral niet op de buik als de kat voor je voeten rolt: dit is een begroeting of uitnodiging tot spel. Op dat moment zal aaien waarschijnlijk een krab opleveren. Een slapende kat wordt liever niet benaderd.

 

Spelen en speelgoed

Katten zijn echte roofdieren en moeten kunnen jagen. Door te spelen, kan een kat zijn jachtinstinct uitleven. Bied je kat een variatie aan speelgoed aan en wissel de speeltjes regelmatig om. Zo blijven ze ‘nieuw’ voor je kat en behoudt ze haar interesse.

Speel meerdere keren per dag gedurende een korte tijd (enkele minuten) met je kat. Dit sluit meer aan bij het natuurlijke gedrag van de kat dan één keer een langere tijd spelen. Ook de speltechniek is belangrijk: snelle bewegingen zetten aan tot spelen. Beweeg speelgoed steeds van de kat weg en laat het achter een hoek of onder een kast verdwijnen.

7. Gezondheid

Ziekte voorkomen

Laat een kitten vaccineren tegen kattenziekte, niesziekte en eventueel leucose (FELV). Bespreek het verdere vaccinatieschema met je dierenarts: sommige inentingen moeten jaarlijks herhaald worden, andere om de paar jaar. Ook een binnenkat kan ziektes oplopen. Via schoenen en kleding kunnen ziektekiemen en wormeneitjes worden binnengebracht.

Behandel de kat regelmatig tegen wormen of laat een ontlastingsonderzoek doen bij de dierenarts. Behandel haar geregeld preventief tegen vlooien en teken.

 

Veel voorkomende problemen

Een kat kan 15 jaar en ouder worden. Naarmate de kat ouder wordt, is het aangeraden haar gezondheid regelmatig te (laten) controleren door een dierenarts. Vele oudere katten krijgen nierproblemen of aandoeningen aan de schildklier. De symptomen hiervan worden pas zichtbaar als de aandoening al ver gevorderd is. Als zo’n probleem op tijd ontdekt wordt, dan kan de kat met aangepaste voeding of medicatie nog een hele tijd comfortabel leven.

Als je kat weinig actief is, minder vaak of minder hoog springt of minder wil spelen, dan kan ze last hebben van de gewrichten. Meer dan 60 % van de katten ouder dan 6 jaar heeft last van artrose. Tegenwoordig is er goede medicatie, zodat de kat geen pijn hoeft te lijden. Vraag raad aan je dierenarts.

 

Symptomen van ziekte

Gewichtsverlies, een slechte conditie, gedragsveranderingen, jeuk, kreupelheid, kale plekken, een bolle buik, diarree, braken, kortademigheid en hoesten zijn tekenen van ziekte. Zie je een of meerdere van deze signalen, raadpleeg dan een dierenarts. Opgepast: een kat kan pijn en ziekte heel goed verbergen!

8. Jouw kat, jouw verantwoordelijkheid

Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je kat. Daarnaast heb je ook een verantwoordelijkheid t.o.v. je buren en de maatschappij.

Woon je in een drukke buurt of hebben je buren last van de kat, bekijk dan of het wel verantwoord is om je kat vrij buiten te laten rondlopen. Wil je de kat toch het buitenleven gunnen, dan kan je de tuin katveilig afmaken. Ga liever niet met de kat wandelen aan een leiband, dit kan heel veel stress veroorzaken.

Katten zijn heel vruchtbare dieren en planten zich snel voort. Daardoor zijn er te veel katten en zitten de asielen overvol, zodat men jaarlijks vele katten moet laten inslapen. Bovendien gaan niet-gecastreerde katers sproeien en janken krolse kattinnen de buurt bij elkaar. Wist je dat katten hun eigen vorm van aids hebben? Die is niet besmettelijk voor mensen, maar door seksueel contact en gevechten kunnen katten elkaar besmetten. Redenen genoeg om ervoor te zorgen dat je kat op tijd gecastreerd wordt. Dit kan al vanaf de kat 8 weken oud is.

Heb je toch een nestje, dan moet je de kittens zelf laten chippen, registreren en castreren voor ze naar hun nieuwe baasjes gaan. Ook als je ze gratis weggeeft.

In erkende dierenasielen belanden jaarlijks meer dan 50.000 dieren. Niet enkel honden en katten, ook knaagdieren, konijnen en vogels zijn ruim vertegenwoordigd. Deze dieren zijn zwerfdieren, afgestaan door de eigenaar of in beslag genomen. Geadopteerde honden zijn gechipt, geregistreerd en in het bezit van een geldig paspoort. Geadopteerde katten zijn gechipt, geregistreerd en gecastreerd of gesteriliseerd.