Over ons

De afdeling Dierenwelzijn werkt het dierenwelzijnsbeleid in Vlaanderen uit en staat in voor de inspecties in Vlaanderen.

Omdat dierenasielen een belangrijke taak vervullen ondersteunt de Vlaamse overheid hun werking. Zo loopt de opleiding voor asielmedewerkers ondertussen al meer dan vijf jaar en is er de technische ondersteuning via adopteereendier.be. De dienst Dierenwelzijn heeft bewust gekozen voor dit systeem omdat het meer is dan een website. Centraal staat het administratief beheer van een asiel (Animal Shelter) waarbij de gegevens van de opgevangen dieren worden gekoppeld met de informatie op de website.

Een dierenasiel runnen op een professionele manier is meer dan alleen maar voor de dieren zorgen. Even belangrijk zijn een goede administratie en communicatie om de adoptiekansen voor elk dier maximaal te vergroten.

Om de administratieve last te verkleinen en de adoptiekansen te vergroten is het informaticasysteem Animal Shelter op maat geschreven en volledig afgestemd op de administratie en werking van een dierenasiel. Bovendien houdt het systeem automatisch het overzicht actueel van de te adopteren dieren op de website adopteereendier.be. Die toont de dieren van alle aangesloten erkende asielen in Vlaanderen.

Welke voordelen?

Voor het asiel

Tijdswinst

Asielen moeten minder tijd spenderen aan de administratie en hebben meer tijd voor de dieren en de adoptanten. De dieren die in aanmerking komen voor adoptie, moeten niet via een extra handeling gepubliceerd worden op Facebook of een website. Dit gebeurt bijna automatisch.

Interne werkverdeling en communicatie

Het systeem kan gebruikt worden om informatie uit te wisselen tussen de vele medewerkers en om een planning op te stellen. De contractdierenarts kan zijn werk beter voorbereiden doordat hij meteen kan zien welke dieren hij moet onderzoeken.

Voor de adoptant

De dieren die getoond worden op de website, zijn aanwezig in het asiel en komen in aanmerking voor adoptie. Dat wil zeggen: de website is op elk moment up-to-date. De adoptant krijgt een volledig overzicht van de beschikbare dieren. Dat zijn niet alleen honden en katten, maar ook knaagdieren, vogels, enz. De foto’s van de te adopteren dieren kan je makkelijk op de tijdslijn van iemands FB-pagina zetten.

Voor het dier

De adoptiekansen vergroten zodat het dier sneller een nieuwe thuis vindt.